De weg gaan naar volwassenheid en zelfstandigheid, gaat voor iedereen met vallen en opstaan. Maar het lukt niet iedereen helemaal op eigen kracht. Sommige jongeren, maar ook volwassenen hebben daarbij hulp nodig. Somnium helpt je graag op weg. Met individuele begeleiding, hulp en sturing. We kijken daarbij heel goed naar jou. Wie ben jij? Wat heb jij nodig? Waar ligt jouw eigen kracht? Hoe kun jij die kracht gebruiken?

Somnium biedt persoonlijke begeleiding aan WMO cliënten. Je bent WMO cliënt als je een eigen indicatie hebt van de gemeente en een eigen budget om begeleiding in te schakelen. Op basis van de gemeente waar je woont wordt de aanmelding in behandeling genomen bij Stichting Somnium Begeleiding of Stichting Somnium Zorg.

verdeling gemeenten WMO

Somnium richt zich op de begeleiding van twee groepen:

- Jongvolwassenen tussen 18 en 25 jaar, jongvolwassenen die ondersteuning nodig hebben op weg naar zelfstandigheid.
- Volwassenen ouder dan 25 jaar die extra ondersteuning nodig hebben bij het inrichten van hun leven.
Jongvolwassenen tussen 18 en 25 jaar
Misschien wil je zelfstandig wonen of ben je er aan toe om je horizon te verruimen. Somnium helpt je richting zelfstandigheid en zelfredzaamheid. Somnium gaat graag met jou op zoek naar de mogelijkheden op het gebied van netwerk, school, werk, bijbaantje, hobby en vrije tijd. Allemaal onderdelen waarmee jij je zelfstandigheid kunt vergroten.

Stap 1 daarbij is kijken naar jouw talenten en mogelijkheden. Samen gaan we op zoek en onderzoeken we wat voor jou een passende dag invulling kan zijn. Vrijwilligerswerk bijvoorbeeld, misschien een passende opleiding, werk of een bijbaantje. Daarmee kun je een werkritme opbouwen, ervaring op doen en je talenten verder ontwikkelen. Belangrijke stappen op weg naar zelfstandigheid. Natuurlijk onderzoeken we samen de mogelijkheden die jou helpen om op eigen benen te staan. We oefenen samen de vaardigheden die jou ondersteunen in het zelfstandiger door het leven gaan. Inzetten van je eigen kracht is daarbij het uitgangspunt.

Vanuit Somnium gaan we met jou ook ontdekken hoe het werkt in jouw hoofd. Wat vind je moeilijk? Waar ben je goed in? Wat zou je graag willen leren? We kijken daarbij ook hoe je lijf werkt, welke gevoelens en gedachten je hebt en hoe je met jezelf en anderen omgaat. We werken samen aan een paspoort dat je toegang geeft tot de wereld. Hierin staat welke knelpunten er voor jou zijn, maar vooral welke oplossingen we hiervoor hebben gevonden. Wat je nodig hebt, hoe je rust kunt vinden, hoe je om kunt gaan met stress, en wie je in welke situatie mogelijk kan helpen.

Zelfstandigheid betekent ook loslaten, een natuurlijk proces waar iedereen op weg naar volwassenheid mee te maken krijgt. Dat kan best moeilijk zijn. Het is echter belangrijk dat je leert je eigen weg te bewandelen. Somnium kan je helpen om dit natuurlijke proces wat soepeler te laten verlopen. Dat doen we door jou en bijvoorbeeld je ouders te helpen anders naar de situatie te laten kijken. Met meer openheid en vertrouwen in de toekomst. Van daaruit kunnen we dan werken aan jouw zelfstandigheid.

Dat betekent bijvoorbeeld het aanleren van allerlei vaardigheden. Van huishoudelijke taken tot budgetteren, van kalendervoering tot plannen van werk. Daarbij kijken we samen in welk tempo dat het beste kan. De volgende stap is dan het vinden van jouw eigen plekje. Bijvoorbeeld zelfstandig wonen met ambulante begeleiding of met extra ondersteuning vanuit je eigen netwerk. We spreken met de gemeente een periode af waarin we met de samen met jou gestelde doelen aan de slag gaan.


volwassenen ouder dan 25 jaar
Ben je boven de 25 en heb je autisme? Dan is het zeker niet uitzonderlijk dat je ondersteuning nodig hebt bij het inrichten van je leven. Misschien heb je tijdens je jeugd ook al de nodige begeleiding gehad en heb je nu hulp nodig bij dagelijkse of wekelijkse activiteiten. Het kan zijn dat je het moeilijk vindt om met nieuwe situaties om te gaan en dat het automatiseren van allerlei handelingen ingewikkeld is. Dan heb je vaak langdurig ambulante ondersteuning nodig. De mensen van Somnium kunnen die ondersteuning bieden.

We kijken daarbij op de eerste plaats naar jou en wat jij nodig hebt. Daarbij betrekken we dan alle facetten van jouw leven. Waarschijnlijk is het je wel gelukt om je eigen leven in te richten. Misschien heb je ook een relatie of ben je daar juist naar op zoek. Als je inmiddels kinderen hebt, kan het leven erg ingewikkeld zijn geworden. Misschien hebben ze ook autisme, maar ze zullen altijd voor onverwachte situaties zorgen. Voor veel mensen met autisme is het erg lastig om daar mee om te gaan.

De ambulante hulpverlening van Somnium gaat samen met jou aan de slag om ervoor te zorgen dat je weer meer grip krijgt op je leven. Jouw persoonlijk begeleider kijkt, als jij dit wil, welke ondersteuning je nodig hebt binnen je relatie, het opvoeden van kinderen, je vrije tijd / dagbesteding, en/of het onderhouden van je netwerk.

We kijken samen wat er nodig is om voor jou een paspoort naar de wereld samen te stellen. Hierin staat welke knelpunten er voor jou zijn, maar vooral ook welke oplossingen we hiervoor hebben gevonden. Wat je nodig hebt, hoe je rust kunt vinden, hoe je om kunt gaan met stress, en wie je in welke situatie mogelijk kan helpen. We bieden hierin ook Psycho-educatie.

Heb je naast autisme bijvoorbeeld ook een angststoornis dan kan je situatie heel ingewikkeld zijn. De ambulant begeleider van Somnium gaat dan samen met jou stap voor stap de mogelijkheden bekijken, vaardigheden aanleren en oefenen. Samen kijken wat voor leven jij graag zou willen. Samen de weg daar naar toe vinden. De weg naar zelfstandigheid en zelfredzaamheid is voor iedereen anders. Je persoonlijke paspoort, waarin staat hoe het in jouw hoofd werkt en wat je nodig hebt om je leven in te richten, helpt je die weg te vinden, samen met de ambulant begeleider van Somnium.