Met respect voor het verleden worden de oude functies van Klooster HX Hoogcruts sinds kort weer nu op een eigentijdse manier ingevuld. Het is weer een echte blikvanger. Stichting het Limburgs Landschap gaf de oude kloosterruïne haar oude luister terug en zorgde ervoor dat de magie van het klooster bewaard bleef.

Het klooster is 'de thuishaven' van een aantal vaste gebruikers. Mensen die actief zijn op het gebied van kunst, cultuur, natuur of technologie en die het klooster gebruiken als inspiratiebron voor hun eigenzinnige activiteiten. Ook Somnium is een van deze vaste gebruikers.

Als je de ommuurde kloostertuin binnentreed, beland je als vanzelf in een andere wereld. Zo biedt de tuin ons unieke mogelijkheden om in te werken en er gewoonweg te zijn, even we van de waan van de dag.
Het gedeelte met dikke oude bomen en veel bijzondere planten soorten geeft een rustgevend en natuurlijk karakter weer, waar je energie op kan doen en je hoofd kunt leegmaken. Aan de andere kant van de tuin is er ruimte om bezig te zijn met de productie van groente, fruit en het planten van bloemen.

Doordat deze elementen allemaal aanwezig zijn in een afgeschermde tuin maakt dit het tot een veilige plek. Er wordt gewerkt aan de aanleg en onderhoud van de kloostertuin waarbij alle voorkomende werkzaamheden uitgevoerd worden. Op HX Hoogcruts ondersteunen we ook binnen met het uitvoeren van de werkzaamheden. Denk hierbij aan het gereed maken en voorbereiden van sociale activiteiten zoals een lezing, bijeenkomst of congres