DE EFFECTEN VAN GROENE ZORG

Vroeger, in de tijd van onze voorouders was de band met de natuur vanzelfsprekend. Ze waren veel meer buiten dan wij nu en gebruikten hun zintuigen ook heel anders. Voelen, ruiken, horen, zien en proeven, werken in de natuur heel anders dan op school of thuis. Dat is nog steeds zo. Daarom is het fijn om lekker buiten te zijn. Als we gebruik maken van de positieve effecten die de natuur heeft op onze gezondheid, dan noemen we dat GROENE ZORG. Vanuit Somnium hebben we een samenwerking met verschillende universiteiten die aanbevelingen aanreiken over de meerwaarde van groene zorg.

Buiten is het heel anders dan binnen. Andere kleuren, andere geuren, frisse lucht, planten en dieren. Door dingen te doen, maar ook door dingen te ervaren leer je veel over jezelf en over anderen. Natuur inzetten om je te kunnen ontwikkelen en je beter te voelen doen we op verschillende buiten locaties onze groene-zorg terreinen. Op al deze terreinen ervaar je het leven vanuit de natuur. Hierdoor kan je makkelijker je hoofd leeg maken en je hersens uit laten rusten. Door de ruimte die in je hoofd ontstaat en de rust die je dan ervaart kan je goed aan je doelen werken.

Het zijn in of het uitvoeren van activiteiten in het groen levert dus gezondheidswinst op dit komt omdat het werken in het groen praktisch, veelzeggend en plezierig is. Een mens voelt zich beloond door het uitvoeren van een activiteit, zeker als hij daarbij gebruik kan maken van lichaam en geest.
We onderscheiden 3 elementen die belangrijkzijn in de GROENE ZORG, de omgeving(het terrein) de activiteit(de opdrachten die je doet) en de persoonlijke groei, (wat heb ik geleerd of kan ik beter).

Ook brengt het zijn in de natuur een groot aantal positieve effecten met zich mee, zo voel je je blijer in het groen en kan je er goed je hoofd leeg maken. Als je stres hebt kan je er in het groen beter mee om gaan en verlaagd het je gevoel van stres. Het helpt je om beter dingen te kunnen onthouden en nieuwe vaardigheden te leren en je eigen te maken zodat je sterker in je schoenen staat. Hierdoor krijg je meer zelfvertrouwen. Daarbij leer je iets over de natuur hoe je hier voor kan zorgen en hoe belangrijk het is om hier respectvol mee om te gaan.

GROENE ZORG BIJ SOMNIUM

Elk terrein heeft zijn omgevingskenmerken die een eigen kwaliteit laat zien die door iedereen verschillende beleefd kan worden. Zo geeft een historische kloostertuin een andere beleving dan het open karakter van een wijngaard. Beiden bieden een andere veiligheid en geven op een andere manier een gevoel van rust. Uit onderzoek is gebleken dat elke omgeving karakteristieken heeft die belangrijk zijn voor de mens. Hieronder hebben we per terrein beschreven welke karakteristieken prominent aanwezig zijn
In 2021 zijn we gestart met project 'De Groene Kans' waarvan 3 terreinen onderdeel zijn. Klik voor meer informatie op onderstaande button