Als je autisme hebt, of een ander gedrags- of leerprobleem, is het belangrijk dat er mensen zijn die je af en toe om hulp kunt vragen. Denk aan ouders, leerkrachten op school, mensen van de sportclub, familie, vrienden en niet te vergeten je persoonlijk begeleider van Somnium. Belangrijk is ook dat je zelf degene bent, die aangeeft wat je nodig hebt om zelfstandig te kunnen zijn. Wat zijn jouw verwachtingen in het leven? Wat wil je graag bereiken? Wat heb je daarvoor nodig? Welke mensen kunnen je daarbij helpen? Die vragen staan centraal bij CliC, want bij CliC sta jij Centraal!

Bij CliC draait het om het vinden van mensen die bij jou passen en die je op verschillende momenten kunnen helpen. Thuis bijvoorbeeld, op school, bij de sportclub of tijdens een uitstapje. Samen met de begeleider van Somnium ga je eerst goed kijken naar jouw situatie. Welke mensen ken je en wie zouden je daadwerkelijk kunnen helpen? Jij bepaalt daarbij je eigen route naar de toekomst. Gaandeweg ontstaat dan een soort van ‘paspoort’ waarin jouw route staat en de mensen die je nodig hebt om die route af te leggen.

Belangrijk is dat je voldoende mensen om je heen hebt. Als dat nog niet zo is, dan gaat je persoonlijk begeleider samen met jou op zoek. Naar mensen die ervoor kunnen zorgen dat jij sterker in het leven komt te staan, die jou kunnen laten zien waar je eigen kracht ligt en op wie je een beroep kunt doen als je ze nodig hebt. Ze kunnen er ook voor zorgen dat je meer contact krijgt met mensen in je omgeving. Samen werk je zo gericht aan de toekomst die jij voor ogen hebt.