BPR staat voor Beter pASSend Route. Naar school gaan is belangrijk. Daar leg je de basis voor je toekomst. Het kan soms best lastig zijn om op school je draai te vinden. De BPR van Somnium helpt kinderen en jongeren te voorkomen dat ze op school uitvallen, of als ze al uitgevallen zijn, weer terug te krijgen naar school. Onderwijs waarin je kunt blijven leren, op een school waar jij je thuis voelt en waar mensen rekening met je houden.

Voor sommige kinderen en jongeren kan naar school gaan ingewikkeld zijn. Ze kunnen er hun draai niet vinden en dreigen uiteindelijk thuis te blijven. Daar heeft niemand iets aan, want zonder goed onderwijs kom je gewoon niet verder. Niet meer naar school gaan en besluiten om thuis te blijven, dat doe je niet zomaar. Het betekent dat er ernstige problemen zijn die het voor jou onmogelijk maken om naar school te gaan. De gevolgen van thuiszitten zijn groot. Als het je niet lukt om je schoolopleiding af te maken, dan wordt het moeilijk om zelfstandig te zijn als je volwassen bent. De BPR van Somnium wil thuiszitten voorkomen en meestal lukt dat ook, door goed te kijken wat er mis gaat op school, hoe dat komt en wat we er samen aan kunnen doen. Samen dat ben je zelf, je individueel begeleider, de leerkrachten, de andere leerlingen maar ook de Trajectbegeleider van Somnium op jouw school.

Met de BPR kijken we eerst wat precies de vraag is. Wat gaat er mis en wat voor hulp heb je nodig om dat te voorkomen. Als dat duidelijk is dan zoeken we een begeleider die goed bij jou en bij jouw vraag past. We hebben dan ook al een idee van de bouwstenen die nodig zijn om samen met jou die vaardigheden te leren die je nodig hebt om naar school te gaan en hoe de mensen om je heen je daarbij kunnen helpen.

Eén van die bouwstenen is de vertrouwensband met je individueel begeleider. Hij of zij kan gaat er samen met jou voor zorgen dat je je veilig en thuis voelt op school. Duidelijkheid en structuur zijn ook belangrijke bouwstenen. Ze zorgen voor rust in je hoofd, wat je nodig hebt om te kunnen leren. Samen met je begeleider kijk je naar je kwaliteiten en mogelijkheden. Vooral kijken wat je wel goed kunt en veel minder naar wat je niet goed lukt. Zo krijg je weer vertrouwen in jezelf!