BOB staat voor Buiten op je Best. Bij leren denken we vaak vooral aan school. Maar dat klopt natuurlijk niet helemaal. Ook buiten kun je heel veel leren. Het is er heel anders dan binnen. Andere kleuren, andere geuren, frisse lucht, planten en dieren. Door dingen te doen, maar ook door dingen te ervaren leer je veel over jezelf en over anderen. BOB kan je daar bij helpen.

Vroeger, in de tijd van onze voorouders was de band met de natuur vanzelfsprekend. Ze waren veel meer buiten dan wij nu en gebruikten hun zintuigen ook heel anders. Voelen, ruiken, horen, zien en proeven, werken in de natuur heel anders dan op school of thuis. Dat is nog steeds zo. Daarom is het fijn om lekker buiten te zijn. Als we gebruik maken van de positieve effecten die de natuur heeft op onze gezondheid, dan noemen we dat GROENE ZORG.

Buiten leren met BOB gebeurt bij Somnium op verschillende buitengebieden. Zo werken we bijvoorbeeld in Meerssen bij Camping t Geuldal, een natuur camping gelegen tussen rivier De Geul en bijzondere mergel bossen. In Eys hebben we een locatie bij wijngaard Domein Aldenborgh. Meer informatie over onze diverse locaties vindt je verderop.

Op al deze buitengebieden ervaar je het leven vanuit de natuur. Hierdoor kan je makkelijker je hoofd leeg maken en je hersens uit laten rusten. Door de ruimte die in je hoofd ontstaat en de rust die je dan ervaart kan je goed aan je doelen werken.

CAMPING 'T GEULDAL (1)
Camping 't Geuldal Dit is een natuur camping gelegen aan rivier de geul en omsloten door unieke helling mergelbossen. Hier wordt tijdens de begeleiding veelvuldig gebruikt van gemaakt, door hier wandelingen, activiteiten of doelgerichte opdrachten in aan te bieden. Daarnaast is hier elke woensdagmiddag een groep aanwezig die na schooltijd (onder begeleiding) samen komt. Op het terrein maken ze samen iets klaar op het houtvuur of zijn ze bezig met andere groen/buiten gerelateerde opdrachten, waarbij de sociale component de boventoon voert. Verder zijn hier dieren aanwezig die verzorgd kunnen worden en natuurlijk de campinggasten die het een plek maken waar cliënten zich correct behoren te gedragen.
CAMPING 'T GEULDAL
Bij wijngaard DOMEIN ALDENBORGH worden op biologische wijze druiven geteeld. De wijngaard is een fraaie en helende omgeving. Kenmerkend voor cliënten in de GZ is dat ze vaak overvraagd zijn. Hun ‘anders-zijn’ levert een voortdurende worsteling op in de meest basale dagelijkse dingen. Bezig zijn in een helende omgeving helpt om telkens weer energie op te bouwen om een volgende stap te kunnen zetten. De inrichting van de wijngaard appelleert aan het Savanne-landschap wat in ons collectieve geheugen als meest gewaardeerd landschap is opgeslagen. Uit onderzoek blijkt dat een dergelijk landschap door de meerderheid van mensen wordt gezien als het meest prettige landschap om in te ‘zijn’.
CAMPING 'T GEULDAL (2)
Naast Hotel Van der Valk Urmond is een tuin ingericht tot fruit-, groente-, kruiden- en belevingstuin. De oogst wordt gebruikt in de keuken van het hotel. Somnium cliënten worden betrokken bij alle werkzaamheden die in de tuin noodzakelijk zijn. Cliënten kunnen hier kennis ontwikkelen op het gebied van voedselproductie en leren om te gaan met voedsel, met hotelgasten, met medewerkers van het hotel enz. Dit biedt weer een heel ander perspectief. Voor cliënten met een langdurige zorgvraag biedt deze samenwerking niet alleen herstel, maar vooral ook kansen. Kansen op een toekomst in diverse werkgebieden, zoals horeca, groenvoorzieningen en tuinbouw.
CAMPING 'T GEULDAL (3)
Hoeve Nijthuizen is een historische boerderij met een manege en een paardenpension. De hoeve is gevestigd in Wijnandsrade; een klein dorpje vlak bij Nuth midden tussen de weilanden. De rust van het karakteristieke Limburgse landschap met verschillende hagen en natuurlijke elementen in de weilanden, helpt om cliënten te ontspannen en hun hoofd leeg maken. Op de Paardenboerderij is er altijd iets te doen. De stallen moeten worden schoongemaakt, de paarden moeten worden gevoerd en onder begeleiding worden de paarden verzorgd, geborsteld en wordt er geregeld een stuk gelopen met een paard aan de hand. Dit geeft vaak een extra uitdaging aan de cliënten. Zij leren hier hun grenzen verleggen of juist hun grenzen durven te stellen.